Yeni Başlayanlar İçin Muhabbet Kuşu Kılavuzu

Ortalama Yaşam Süresi : 10 Yıl
Boy                                      : Muhabbet kuşu türüne göre değişmekle beraber 18cm ye kadar.
Kafes Seçimi    Min.         :  Gen:60cm / Der:40cm / Yük:40cm
Tünek Seçimi                    : Kafese takılan tüm tünekler aynı çapta olmamalı.
Aksesuar Seçimi              : Özellikle tırnaklarının takılmayacağı türden ürünler şeçilmeli.

Kuş bakımı konusunda yeni veya deneyimli bir kuş bakımcısı olun, muhabbet kuşları evler için ideal küçük evcil hayvanlar olabilir. Bu rengarenk küçük kuşlar karakter olarak büyük, sevecen ve bakımı kolaydır. Tuana Kafes olarak sizlere yardımcı olmak için bu yazımızı kaleme almış bulunmaktayız. Yazımızın içerisinde kuş kafesleri, muhabbet kuşlarının bakımı, kullanılması gereken aksesuarlar hakkında bilgilendirilmiş olacaksınız.

Evlerimizde, Evcil Hayvan Olarak Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşları, kuşları seven ve hayatlarına evcil bir kuş beslemeye istekli  insanlar için mükemmel başlangıç ​​canlıları olabilir.

Muhabbet ku
şları, bakımı kolay ve ucuz olan küçük, renkli bir kuştur. Sevimli küçük kuşlar tek bakıldıklarında insana çok rahat alışır, sabırlı ve dikkatli olursanız, bazıları konuşmayı öğrenmektedir.

Muhabbet Kuşu Kaç Adet Bakılmalı ?

Bu biraz kişiye göre değişen bir cevaptır. Bu sevimli canlıya ayıracak zamanız varsa, beraber vakit geçirebilecekseniz bu durumda bir muhabbet kuşu bakabilirsiniz.

Ancak, baktığınız canlıya bağ kurmak için zaman ayıramayacaksanız, veya zaman ayırabileceğinizden emin değilseniz, kuşu çift olarak beslemek daha doğru bir karar olacaktır. Bilinmesi gereken bir diğer konu ise, tek bakılan muhabbet kuşunun, çift bakılan muhabbet kuşlarına göre konuşma olasılığı daha yüksektir.

Muhabbet kuşu alırken, mümkünse direk üreticiden yavru kuş almanızı tavsiye ederiz. Üreticiden alamıyorsanız, yine de aldığınız evcil hayvan mağazalarından  yavru ve yerli üretim muhabbet kuşu seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Yavru döneminde ele alınmış olan muhabbet kuşu size daha rahat alışacaktır.

Muhabbet kuşlarının ötümünün rahatsız edebileceğini aklınızda bulundurmalısınız.

Muhabbet Kuşumuzun Bakımı Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşlarımız, özellikle çocuklar ve yeni canlı bakmaya başlayanlar için ideal bir başlangıçtır. Şimdi sıra geldi bakım hakkında bilgi vermeye.

Muhabbet Kuşu Kafes Seçimi Nasıl Olmalı ?

·         Karşılayabileceğiniz en büyük, en kaliteli kafesi satın almalısınız. Kafesin muhabbet kuşunuzun kanatlarını açmasına ve yanlara dokunmadan kanat çırpması için geniş alan sağladığından emin olun.

·         Muhabbet kuşunun rahat hareket edebilmesi ve pozisyon değiştirebilmesi için muhabbet kuşunuzun kafesini çeşitli tünekler ilave etmelisiniz. Muhabbet kuşunun tırnaklarını ve gagasını törpülemesi için, kalamar kemiği ve blok mineral taşı kuş kafesine takılmalıdır.

   Muhabbet Kuşu Kafes Düzeni Nasıl Olmalı ?

·         Tünekleri, muhabbet kuşu ihtiyaç gördüğünde suluk ve yemliklerin kirlenmemesi için bunların üzerine yerleştirmemelisiniz.

·         Kuşlarımıza haftada bir, erken vakitlerde banyo verilmeli ve akşam olmadan kafesten alınması gerekmektedir. Kuşun akşam ıslak olarak uyuması engellenmelidir.

   Muhabbet Kuşu Kafesi Nerede Olmalı ?

·         Kafesimizi muhabbet kuşumuzun aile bireylerini görebileceği ve kendini aileden hissedebileceği bir alana yerleştirmek faydalı olacaktır. Kafesin duracağı alan kesinlikle hava akımında kalmamalıdır.

·         Muhabbet kuşu kafesi Üç günde bir temizlenmesi gerekmektedir.  Bu temizlik esnasında yemlikler ve suluklar yıkanarak kurutulmalı ve taze yem ve su verilmeli.

Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalı ?

·         Tek yada çift bakıyor olsun muhabbet kuşu için eğlence önemlidir. Zihinlerini meşgul etmek amacıyla kafeslere oyuncaklar takılabilir. Bu oyuncaklar tırnaklarının takılamayacağı tür olmalıdır. Unutulmamalıdır ki muhabbet kuşları aktif canlılardır.

·         Muhabbet kuşları kafes dışında gözetim altında geçirilen zaman, muhabbet kuşu için bol egzersiz yapmasını sağlamanı sağlamaktadır. Muhabbet kuşumuzun yalnız bir odaya erişimini kısıtlanmalı,  açık pencere olmadığından emin olmak gerekmektedir. Kuşlar için özel oyuncaklar, muhabbet kuşunuzun kafes dışında meşgul ve mutlu tutmanıza yardımcı olacaktır.

·         Muhabbet Kuşumuza karışık yem vermenin yanında haşlanmış yumurta ve patates, yeşillik olarak marul, kara lahana, brokoli verilebilmektedir. İlave olarak taze meyvelerde verilebilir. Muhabbet kuşumuzu tek çeşit besleme yerine karışık tür yiyecekler vermek daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Meyve ve yeşillik verildiğinde eğer 24 saat içinde yenmemiş ise, kafesten almak daha doğru olacaktır.

·         Muhabbet kuşlarımıza kesinlikle, çikolata, tuzlu yiyecek ve alkol verilmemelidir.

·         Evimizde beslediğimiz her türlü canlı için temiz su çok önemlidir, canlının temiz tatlı suya erişimi olması gerekmektedir. Özellikle bakteri oluşumunu engellemek için her gün taze su verilmelidir.

 

Muhabbet Kuşu Almadan Önce Ne Yapılmalı ?

·         Evcil Hayvan edinmeden önce bölgemizde,  bakacağımız canlının hastalık durumunda tedavisi konusunda yardım alabileceğimiz veteriner hekimleri belirlememiz gerekmektedir.

·         Muhabbet kuşları hatta genel olarak evcil hayvan türlerinde hastalık daha çok dışkıdan anlaşılmaktadır, dışkı kontrolü, kanat veya tırnak kesme gibi durumlar için muhabbet kuşumuzu belirli periyotlar ile veteriner hekim kontrolüne getirmek faydalı olacaktır.

·         Muhabbet kuşlarımızda  parazit gibi kronik rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu gibi durumları dışkıyı kontrol ederek, bir değişiklik yaşandığında sizde farkına varabilirsiniz.